Brudd i skikkelighetstrenden blant dagens unge

De nasjonale tallene for Ungdata 2018 er nå publisert, og viser at flertallet av norske ungdommer fortsatt er veltilpasset, aktiv, hjemmekjær og har god psykisk og fysisk helse. Samtidig er det noen utviklingstrekk som tyder på et brudd i «skikkelighetstrenden» som har preget tidligere Ungdataundersøkelser.

Ungdata er lokale ungdomsundersøkelser, som tilbys gratis til alle landets kommuner og fylkeskommuner. Siden 2010 har over 500 000 ungdommer fra 412 kommuner og fra Svalbard deltatt i undersøkelsene. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag. Spørsmålene de unge svarer på dekker store deler av de unges liv. Eksempler på tema er foreldre og venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel, mobbing, rusmiddelbruk, risikoatferd og vold. Årets rapport er den sjette nasjonale rapporten som årlig utgis av velferdsforskningsinstituttet Nova ved Oslo Met.

2018-rapporten fokuserer særskilt på ungdoms bruk av cannabis. Bakgrunnen er den økende bruken av hasj og marihuana i enkelte ungdomsmiljøer. I rapporten gir Ungdata et bilde av hvordan ungdom som har brukt cannabis har det på fritiden, sammenliknet med de som ikke har prøvd stoffet. Analysene av datamaterialet gir et nokså tydelig bilde. Mange av ungdommene som har brukt hasj eller marihuana har altså en del risikokjennetegn som det er verdt å ta med seg i det rusforebyggende arbeidet.

I følge rapporten bekrefter resultatene fra årets undersøkelse det bildet som tidligere er gitt av norsk ungdom gjennom Ungdata. De unge er en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær ungdomsgenerasjon. De aller fleste ungdommer trives og er godt fornøyd med foreldrene sine, med vennene, med skolen de går på og lokalmiljøet der de bor. De fleste har en aktiv fritid der sosiale medier, dataspill, trening, organiserte fritidsaktiviteter, skolearbeid og samvær med jevnaldrende preger hverdagen. Flertallet har god fysisk og psykisk helse, og de fleste ser på sin egen framtid med betydelig optimisme.

– Det er samtidig noen utviklingstrekk det kan være grunn til å se nærmere på. Flere tegn går i retning av et brudd i skikkelighetstrenden vi har sett prege norske ungdomsgenerasjoner de siste 10 til 15 årene, sier forsker Anders ved Nova i et intervju til kommunal-rapport.no

Noen av disse negative endringene handler om en registrert økning kriminalitet og problematferd, særlig blant gutter. Bruk av cannabis, skader pga vold, skulking og selvrapporterte fysiske og psykiske helseplager ser også ut til å være en økende trend.

Et annet utviklingstrekk er at årets undersøkelse viser mindre fremtidsoptimisme og lavere skoletrivsel. Stadig flere ungdommer bruker mye tid på skjermbaserte aktiviteter.

Selv om vi ser en negativ utvikling på flere områder, så må vi huske at dette stort sett er mindre endringer, eller en utflating av en positiv utvikling.  Så selv om vi ser noen endringer i retning av økning i kriminalitet, vold og cannabisbruk, er fortsatt dagens unge trolig en god del mer skikkelig og veltilpasset enn mange tidligere ungdomsgenerasjoner, understreker Anders Bakken i et intervju i Viten+ praksis.

2018-rapporten baserer seg på svar fra de 249.100 elevene på ungdomstrinnet og videregående opplæring som deltok i Ungdata i perioden 2016-2018. Svarprosenten er 85 prosent på ungdomstrinnet og 69 prosent på videregående.

Les rapporten; Ungdata 2018. Nasjonale resultater.

Mer informasjon om Ungdata og lokale tall finner du på ungdata.no.

2018 (C) Kommunetorget

Kode: 7y0121