Ny nasjonal alkoholstrategi

Strategiplanen har fått undertittelen «En helsefremmende og solidarisk alkoholpolitikk», hvor regjeringen foreslår hovedlinjer og tiltak for perioden 2021–2025. I hovedsak videreføres dagens hovedlinjer i alkoholpolitikken med blant annet alkoholavgifter, aldersgrenser og bevillingssystemet.

Strategien synliggjør alkoholpolitikken, samtidig som den viser hvor og hvordan regjeringen vil forsterke innsatsen for å sørge for at vi når målet om ti prosent reduksjon i skadelig alkoholforbruk i perioden 2010 til 2025.

– Den norske alkoholpolitikken bygger på to hovedpilarer: folkehelse og solidaritet. Alkohol er strengt regulert av hensyn til folkehelsen og i solidaritet med den gruppen som har et skadelig alkoholforbruk. Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra regjeringen.no.

En større åpenhet om betydningen alkoholvaner har for helsen kan bidra til større aksept for å ta opp spørsmålet om alkoholvaner. Økt kompetanse blant helsepersonell, tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid, samt bedre rutiner for å oppdage og kartlegge risikabel alkoholbruk, vil kunne bidra til at langt flere av dem som har alkoholproblemer får tilbud om behandling.

Regjeringen ønsker å styrke kunnskapen og kompetansen om alkohol. Et nytt tiltak vil være advarselsmerking av alkoholholdig drikk.

– Det er ikke et skarpt skille mellom bruk og skadelig bruk av alkohol, og dette har vi et ansvar for å formidle. Vi vil derfor foreslå å innføre krav til advarselsmerking på alkoholholdig drikk i Norge, forteller Høie. Dette kan blant annet innebære merking om bilkjøring og alkoholbruk, eller graviditet og alkoholinntak.

I ny nasjonal alkoholstrategi har regjeringen seks hovedprioriteringer, og vil:

1. videreføre hovedlinjene i alkoholpolitikken
  2. understøtte alkoholforebygging i kommunene
  3. forsterke tidlig innsats mot alkoholproblemer
  4. fremme alkoholfrie arenaer i samarbeid med frivilligheten, idretten, skolen og arbeidslivets parter
  5. styrke kunnskap og kompetanse om alkohol
  6. prioritere forskning på alkoholforbruk

Bevillingssystemet, reklameforbudet, alkoholavgifter, vinmonopolordningen og aldersgrensene er effektive, befolkningsrettede virkemidler som har bidratt til at Norge har et relativt lavt alkoholforbruk i europeisk sammenheng, ifølge Helse- og omsorgsministeren. Regjeringen viderefører dermed hovedlinjene i alkoholpolitikken.

Les ned og les strategien HER; Nasjonal alkoholstrategi (2021–2025). En helsefremmende og solidarisk alkoholpolitikk.

2021 (C) Kommunetorget

» Info om Kommunetorget