Ny rapport uke 10: Kartlegging kommuner korona og rus

I den nyeste rapporten fra uke 10 (2021) er et følgende hovedfunn:

• 7 respondenter kjente til påvist koronasmitte i rusmiljøet de siste to ukene. 5 av disse holdt til på Østlandet.
  • En kommune på Vestlandet meldte overdosering på Ksalol-tabletter. En kommune på Østlandet melder om rykter om at tablettene er i omløp hos dem.
  • 7 respondenter kjente til at det hadde vært en overdosesituasjon i deres kommune i løpet av de siste to ukene
  • Det er en økning fra uke 8 i andelen respondenter som melder om at enkelte rusmidler blir mer brukt. Blant annet nevnes GHB og alkohol.
  • 91 prosent melder at det ordinære tjenestetilbudet for rusmiddelbrukere er tilgjengelig

OBS; På grunn av smitte i enkelte rusmiljø, har Helsedirektoratet sendt et brev til statsforvaltere med den hensikt å gjøre Koronaveileder kjent hos dem som jobber med målgruppen. Spesifikk oppmerksomhet på kapitel 7 og 10.

Følg den lokale situasjonen tett og meld fra på rusalarm@helsedir.no ved observerte endringer. Mer informasjonen er å finne på Kommunetorget.no/rusalarm info

Formålet med denne kartleggingen er å skaffe kunnskap om endringer i rusmiljøene i Norge, samt kunnskap om hvordan det kommunale tjenestetilbudet for brukergruppen påvirkes av pandemien. Fra januar 2021 har vi ønsket å teste ut et sett nye spørsmål for å få mer presis kunnskap om situasjonen i rusmiljøene og i hvilken grad det er påvist korona. Dette er en del av en pilot for å utvikle et nasjonalt system for å kunne fange opp økt overdosefare.

Kartleggingen er utviklet av KoRus Oslo på oppdrag fra Helsedirektoratet og en del av den nasjonale overdosesatsningen.

Last opp og les hele rapporten fra uke 10 HER

Ny rapport uke 10: Kartlegging kommuner korona og rus