Ny rapport uke 44; kartlegging kommuner korona og rus

I denne nye rapporten har vi forsøkt å tegne et bilde av koronasituasjonens utvikling siden mars, samt å gi et øyeblikksbilde av situasjonen i uke 44.

Hovedpunktene er:

• Situasjonen i rusmiddelmiljøene og blant rusmiddelbrukerne fremstår som relativt stabil og oversiktlig også i oktober.
  • Andelen respondenter som rapporterer om økning i antall akutt-/overdosesituasjoner er relativt lav.
  • Andelen respondenter som rapporterer om rusmiddeltørke er på et lavere nivå i oktober enn i tidligere kartlegginger.
  • Det oppfordres til å begynne å planlegge hvordan tjenestetilbudet kan opprettholdes i en periode med økt smittetrykk i samfunnet.

For å gi et bilde av utviklingen har vi slått sammen måneder hvor kartleggingen har vært gjennomført og presenterer gjennomsnittet i måneden. Dette gjør tallene mindre sårbare for tilfeldige variasjoner. I de fleste månedene er det gjennomført to kartlegginger. På enkelte av spørsmålene er det mest interessant å se om det har vært en økning. Dette gjelder for eksempel i andelen respondenter som melder om en økning i overdose-/akuttsituasjoner. Her har vi slått sammen andelen som melder om stor og svært stor endring og presenterer utviklingen.

Last ned hele rapporten, Korona og rus, kartlegging uke 44. Spørreundersøkelse om endringer i kommunenes rusmiddelmiljø og tjenestetilbud, HER

Selv om det den siste tiden har vært relativt sett lave og stabile tall hva gjelder rapportering av overdoser, er oppfordringen fra Helsedirektoratet fortysatt å gjøre rusalarm@helsedir.no mer kjent, gjennom blant annet nettjenesten kommunetorget.no. Det er derfor fint om dere kan formidle denne adressen og informasjonen som er å finne her på Kommunetorget.no/rusalarm info

Helsedirektoratet har gjennom Kompetansesenter Rus Oslo/Øst gjennomført regelmessige kartlegginger av hvordan personer i tjenesteapparatet opplever situasjonen i deres lokale rusmiljø og hvordan de kommunale tjenestene forholder seg til utfordringer knyttet til korona og rus. Kartleggingene gir en status på hvordan respondentene vurderer situasjonen i sin kommune, og gir mulighet til å følge utviklingen gjennom koronapandemien.

For mer informasjon om korona-situasjonen i rusmiljøene våren 2020, se kommunetorget.no/erfaringer koronakommunalt rusarbeid

Ny rapport uke 44; kartlegging kommuner korona og rus

2020 (C) Kommunetorget