Resultater fra mindreåriges forsøk på å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker i 2018

Juventes kontroller av dagligvarebutikkenes alkoholsalg viser igjen hvor enkelt det er for mindreårige å få tak i alkohol. I 2018 solgte rundt én av fem testede butikker alkohol til mindreårige.

Gjennom 2018 har Juventes kampanje Skjenkekontrollen gjort kjøpsforsøk i butikker i alle landets fylker, 20% av butikkene de kontrollerte solgte alkohol til Juventes kontrollører.

Juvente har siden 2007 testet om dagligvarebutikker og Vinmonopol selger alkohol til mindreårige gjennom kampanjen Skjenkekontrollen. I løpet av 2018 har mindreårige fra Juvente testet 1275 butikker i til sammen 1475 forsøk.

Juvente har også registrert at kjønn har stor betydning på hvor enkelt det er å kjøpe alkohol. Mens jentenes salgstall har holdt seg stabilt på rundt 25% de to siste årene, har guttenes salgstall gått ned fra rundt 27% i 2016 til 14% i 2018. Det er i følge Juvente 77% større sannsynlighet for å få kjøpt alkohol dersom du er jente.

Metoden Juvente benytter er enkel. De sender en 13-16 åring inn og ser hva som skjer. Får han eller hun kjøpe? Kontrollørene prøver ikke å framstå eldre enn de er gjennom sminke, klesdrakt, vifting med bilnøkler eller andre triks. Juvente er alene om å gjøre slike tester, og de er derfor både viktige og informative.

Hvis du har lyst til å se detaljerte tall på kommune- og butikknivå kan du laste opp rapporten HER eller gå til www.skjenkekontrollen.no og klikke på «sjekk din kommune».

For mer informasjon og kunnskap om tematikken kan du lese her på kommunetorget.no Ansvarlig alkoholhåndtering

Kode: 872665