Tiltak for tryggere salg og skjenking – se film og verktøy

Å drive et salgs- eller skjenkested innebærer et stort ansvar. Alkoholloven krever blant annet at det ikke skal selges eller serveres alkohol til mindreårige eller åpenbart påvirkede personer.

Våren 2016 trådte nye regler om prikktildeling i kraft, og kommunene er nå forpliktet til å tildele prikker ved regelbrudd og inndra bevilling ved 12 tildelte prikker. Ett av målene med ordningen er at salgs- og skjenkestedene skal arbeide bedre med å forebygge at lovbrudd skjer.

Helsemyndighetene ønsker å bidra til at stedene lykkes i dette arbeidet og har derfor utviklet flere nye tiltak og verktøy som skal gjøre det enklere og tryggere å drive et salgs- eller skjenkested.

Ved utgangen av 2015 var det åpningsseminar i Oslo om nye tiltak og verktøy for tryggere salg og skjenking. Helsedirektoratet inviterte bransjen, kommuner og kontrollører til en kort presentasjon av disse, i samarbeid med flere bransjeaktører som har deltatt i arbeidet. Petter Nome var konferansier.

Filmklipp og presentasjoner

Kommunetorget.no filmet seminaret, under vil du finne filmklipp fra hele programmet. Oppe til høyre på denne siden finner du presentasjonene fra seminaret i PDF.

Velg presentasjonene under, eller se alle samlet her

Velkommen. Ved Linda Granlund, direktør for folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet

Innledning. Ved Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet

Paneldialog: Smart drift. Guide til god internkontroll for å forebygge lovbrudd og prikker. Ved Solveig Haukenes Aase, Helsedirektoratet, Bjarte Wigdel, eier av pub/restaurant i Trysil og Jan Vardøen, eier av flere barer og restauranter i Oslo

Bedre salgs- og skjenkekontroller. Kunnskapsprøven for kontrollører. Ved Kristina Klæboe, Helsedirektoratet

Dyktige ansatte. E-læringskurs for ansatte i skjenkebransjen. Ved Erlend Bø, Helsedirektoratet, Dick Ekeroth, KoRus Øst, Anne Maurseth, bartender og Jesper Lind, eier av flere barer og restauranter i Oslo.

Paneldialog: E-læringskurs for ansatte i skjenkebransjenErlend Bø, Helsedirektoratet, Dick Ekeroth, KoRus Øst, Jesper LInd, bareier

Ansvarlig vertskap – kurs og e-læring. En sentral del av ansvarlig alkoholhåndtering er at de ansatte på skjenkesteder får opplæring i alkoholloven og situasjonshåndtering. For å øke kompetansen hos ansatte i skjenkebransjen er det utviklet et nytt e-læringskurs som gir en innføring i aktuelle bestemmelser i alkoholloven og kunnskap om alkoholens virkning på kroppen.

• Kurset består av seks leksjoner og en avsluttende prøve.
  • Ved bestått prøve får man kursbevis.
  • Kurset finnes på både norsk og engelsk.

Helsedirektoratet mener at kommunene kan sette vilkår om at kurset gjennomføres. Klikk deg inn og se på e-læringsverktøyet HER

Kode: 6a0267