Sosial ulikhet i helse - Ny utredning fra Østfoldhelsa

Sosial ulikhet i helse er en ny utredningen fra Østfoldhelsa. Her er nyttig folkehelsekunnskap og drøfting av mulige lokale virkemidler. De helseforskjellene vi ser er i stor grad sosialt betinget. Årsakene til forskjellene ligger hovedsakelig i andre sektorer enn helse, og de skapes over tid. Gevinstene ved et utjevnende arbeid er først og fremst at det skapes en jevnere fordeling av ressurser og levekår i befolkningen. Dette arbeidet vil også gi samfunnsøkonomiske gevinster. På sikt kan dette være økt deltakelse i arbeidslivet, bedre økonomi og helse, større grad av integrering og mindre kriminalitet.

Utredningen er skrevet som for å hjelpe kommunene I deres folkehelsearbeid.

Samtidig vet vi at folkehelsearbeidet må være godt politisk forankret og forstått for å gi konkrete resultater. Helsefremmende tiltak som har til hensikt å utjevne sosial ulikhet i helse bør helst løses tverrpolitisk og tverrsektorielt, fordi vi behøver innsats over tid for å lykkes. Vi håper at denne publikasjonen kan være bidrag i debatten om tverrpolitiske løsninger og felles politisk vilje til handling.

Les mer og last ned utredningen HER

Kode: kv6us8