Hvilke lover og rettigheter har rusmiddelavhengige?

Svar (nb foretatt før ny helse og omsorgslov):

Hei, og takk for aktuelt spørsmål. Rusmisbrukere har samme rettigheter til hjelp og behandling i kommunen og spesialisthelsetjenesten som alle andre innbyggere i Norge.

I kommunen er det flere lover som regulerer rett til behandling og hjelp, bla. Lov om kommunehelsetjenesten, lov om sosiale tjenester samt NAV-loven. Rusmiddelavhengige har rett til helsetjenester, råd, veiledning, og økonomisk hjelp dersom de oppfyller kriteriene som er satt i lovverket.

Sosialtjenesteloven har et eget kapittel som omtaler rett til hjelp for rusmiddelavhengige spesielt, nemlig kap 6, "Særlige tiltak overfor rusmiddelmisbrukere." Dette kapitlet sier at rusmiddelavhengige har rett til hjelp til å komme bort fra rusmisbruk. De har også rett til å få utarbeidet et behandlingsopplegg i kommunen, samt rett til behandling i institusjon når tiltak i kommunen ikke er tilstrekkelig. Dette kapitlet sier også noe om at rusmiddelavhengige kan legges inn i institusjon uten eget samtykke, altså ved tvang.

Når det gjelder behandling i spesialisthelsetjenesten, er det Lov om pasientrettigheter som regulerer retten til behandling. Denne loven sier at rusmisbrukere har rett til å bli vurdert om de har rett til behandling i institusjon. Dersom de blir vurdert å ha rett til institusjonsbehandling, har de også rett til å velge hvilken institusjon de skal innlegges på.

Valgretten gjelder imidlertid bare institusjoner som eies av eller har avtale med et regionalt helseforetak.

Redaksjonen kommunetorget.no

v/Kari Hjertholm Danielsen