Gjelder den nye Folkehelseloven "folk flest"?

Spørsmål

Hei! Er det slik å forstå at den nye Folkehelseloven gjelder "folk flest " og ikke enkeltindivider?

Med hilsen kommuneansatt

Svar

Hei og takk for interessant spørsmål. Folkehelseloven legger til grunn et populasjonsperspektiv. Loven skal medvirke til en samfunnsutvikling som styrker folkehelsen og utjevner sosiale forskjeller i helse og levekår. Folkehelseloven er et viktig verktøy for å kunne nå samhandlingsreformens intensjoner om å gi bedre helse til den enkelte, utjevne helseforskjeller og sikre en bærekraftig velferdsstat for fremtiden gjennom å dreie innsats mot forebygging. Slik sett gjelder loven både for  folk flest og for enkeltindivider, mens folkehelsearbeid, i regi av kommuner og fylkeskommuner, er gruppe- eller befolkningsrettet.

Intensjonen er jo å nå enkeltindividet, mer indirekte, gjennom gruppe- eller befolkningsrettede tiltak.

Håper dette var til hjelp

Ellen Paulsen og Asle Moltumyr,

Helsedirektoratet