Hvorfor bør kommunene ha en Rusmiddelpolitisk handlingsplan?

Spørsmål:
Hvorfor bør kommunene ha en Rusmiddelpolitisk handlingsplan?

Svar:

Hvorfor Rusmiddelpolitisk handlingsplan;

Etter alkoholloven er kommunene pålagt å utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan. Mange kommuner ser da også viktigheten av dette arbeidet og utvider gjerne fokuset ved at de gjennom å en bredere innfallsvinkel til planarbeidet legger opp til prosesser som fører frem til en Rusmiddelpolitisk handlingsplan .

I dette planarbeidet forsøker kommunene å se sammenhenger mellom bla bevillingsordninger og annen forebygging. Hvorfor arbeidet er viktig for den enkelte kommune kan begrunnes ulikt alt etter kommunenes egne erfaringer; Dette kan være alt fra et ønske om å gjøre noe spesifikt med fyll, vold, oversjenking og uro i en kommune eller mer videre fokus som å bedre oppvekstvilkår for ungdom, eller bedre forholdene for rusmisbrukere (feks med å se denne planen i et folkehelseperspektiv).

Hva er Rusmiddelpolitisk handlingsplan;

En rusmiddelpolitisk handlingsplanen er et flersektorielt redskap. Men det er også en plan der det i arbeidet gjerne oppstår motstridende interesser og paradokser (noe som er viktig å være tydelig på) som:

• Det som er lønnsomt for noen kan være skadelig for andre.
  • Man går inn i motsetningsforholdet mellom økonomiske, sosiale og kulturelle interesser.
  • Paradokser oppstår når man forsøker å sette ut i livet selvmotsigende planer.
  • Problematisering av politikk- og fagområders inngripen i hverandre.

Håper at  svaret var til hjelp, vi kan også tipse om at på andre områder på Kommunetorget.no vil du finne mer rundt dette temaet

Redaksjonen

2018 (C) Kommunetorget